Festés vagy csiszolás?

Mivel kezdjük, festéssel vagy csiszolással?

Általában felújítás és nagytakarítás sorrendje is az, hogy felülről lefelé, és a legbelső sarokból az ajtó felé.

A csiszológépek saját porszívóval rendelkeznek, így a por nagy részét összegyűjtik. Minimális por keletkezik, ami nem tesz kárt a falakban. Amennyiben a csiszolás, lakkozás van előbb, akkor a festéssel várni kell 6-8 napot, amíg a lakkréteg kikeményedik. Ezután teljesen le kell takarni a felületet és a szegélyléceket. Előnye, hogy a festő ki tudja húzni akril tömítőanyaggal a léc és a fal közötti réseket.

 

 

 

Hogyan ápoljam a parkettát?

Mind a laminált, mind a hagyomános padlót jól kicsavart, nedves felmosóronggyal szabad felmosni. Minden esetben kerüljük az agresszív vegyszerek használatát, mint pl: Flóraszept, Domestos vagy agresszív fertőtlenítők és tisztítószerek (hypo). Alapvetően megkülönböztetünk vízbázisú és oldószeres lakkokhoz való padlóápolószereket. Ezek használata mellett megelőzhetjük a parketta lakkozásának felmaródását.     

Lényeges a fapadlók rendszeres ápolása  és kíméletes használata, mert ezzel nő az élettartamuk, és a felújítások közötti idő is hosszabb lesz. Ez parketták esetén ideális esetben akár 10-15 év is lehet, hajópadlóknál pedig a használattól függően 6-8 év. 

 

     

Télen lehet-e lakkozni?

Abban az esetben lehet, ha a szoba állandó hőmérséklete  minimum 18-20C körül van. 

Téen lehet e lakkozni

Hányszor csiszoljuk és lakkozzuk a parkettát?

A parketta állapotától függően van durva-, középfinom- és finomcsiszolás. Esetenként polírozzuk is a padlót, de a hézagtömítés után ismételt finomcsiszolásra van szükség. Ha új, kezeletlen fapadlót rakunk, akkor általában a csiszolni való is kevesebb. Kaphatóak gyárilag felületkezelt fapadlók is, ezeknél nincs szükség sem csiszolásra, sem polírozásra, hiszen a felülete gyárilag van kezelve. 

Javarészt vízbázisú lakkokkal dolgozunk, mert fejletebbek, mint az oldószeres lakkok. A vízbázisú lakkoknál megkülönböztetünk alapozó és fedőlakkokat. Mindegyiket általában két rétegben kenjük fel. A lakkozás rétegszáma függ a fa fajtájától. Léteznek puha, félkemény és kemény fák. Ezek között is megkülönböztetünk puhább vagy tömörebb rostszerkezetű fafajtákat. A puhább vagy lazább rostszerkezetű fafajták több lakkot szívnak be. Ilyenkor szükség lehet plusz alapozó vagy fedőlakk rétegre.

A két komponensű vízbázisú lakkokat erősebb igénybevételnek kitett felületekre használjuk, pl: tornatermek, múzeumok fapadlóihoz.

Mikor lehet használatba venni az adott helyiséget?

Az adott helyiségbe 3 x 24 óra eltelte után lehet visszaköltözni, vagy folytatni az egyéb felújításokat. Fontos, hogy az első felmosással minimum 2 hetet várni kell, ellenkező esetben a lakkozás tönkre mehet.