Mennyire tartós a vízbázisú lakk?

A vízbázisú lakk tartóssága függ a minőségtől és attól, hogy hány rétegben kenjük fel. A modern vízbázisú lakkok már mindenben felülmúlják oldószeres társaikat.

Hajópadló csiszolása

                                                                   

Hajópadló csiszolása A fenyőfa hajópadlók alapanyaga puhább a parkettákénál, ezért az ilyen padlókat nagyobb gonddal kell lecsiszolni. Ha felülről szegezettek a padlódeszkák, akkor csiszolás előtt a szegeket ajánlatos mélyebbre ütni. Az anyag összeszáradása miatt előbb mindenképpen ajánlatos az átlós irányú összecsiszolás, majd következhet a szálirányú nagyolás minimális anyaglehordás mellett. Egyébként szálirányban már simító fogással célszerű a felületet finomítani, amit akár kétszer is meg lehet ismételni a csekélyebb anyaglehordás érdekében. A finomcsiszolás mindenképpen szükséges, hogy lakkozás után szép sima felületű legyen a padló. A deszkák között azonban az elszennyeződés miatt a csekély hézagok is látszani fognak.

 

Felületbevonás

Felületbevonás  A teljesen simára és nyers fáig letisztított fapadlót alaposan portalanítani kell. A felületbevonást csak a por leülepedése és felporszívózása után lehet elkezdeni. A nyers fafelületre általában valamilyen erősen kopásálló lakkot szokás felteríteni. 

 

Bővebben: Felületbevonás

Szalagparketták csiszolása

Szalagparketták csiszolása  Mivel a szalagparketták felső kemény rétege nem túl vastag, felújításkor nem ajánlott a hagyományos csiszológépet használni, mert az nagyoláskor túl vastag réteget koptatna le a felületéből.

Bővebben: Szalagparketták csiszolása