Parketta felújítás / csiszolás

                          Parketta felújítás                Parketta felújítás

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a használat és a rendszeres gondozás hiánya okozza, jelentősen megrövidítve ezzel a szükséges felújítások közötti időt.  

Bővebben: Parketta felújítás / csiszolás

Parketta lerakás előkészületei

                           Parketta lerakás                       Parketta lerakás

A parketta időtállósága nagymértékben függ az aljzat előkészítésétől. A parketta minőségétől függetlenül ez egy nagyon fontos tényező. Amennyiben erősen ellenálló, igen kemény fából készül a burkolat, akkor sem bízhatunk az anyag keménységében, ugyan sokkal hosszabb ideig tart, de a kemény fa is elhajolhat, megvetemedhet, ha az aljzat túlságosan egyenetlen, vagy túl nedves a felület. Olcsóbb burkolatok esetében ez fokozott veszélyforrás lehet. Lerakáshoz kérje szakember segítségét.

Bővebben: Parketta lerakás előkészületei

Parketta átrakás

                                                           

 

Mikor van szükség parketta átrakásra?

Az öreg parketták összeszáradhatnak, rengeteg nagy hézag van közöttük, amelyek pótlása már nem lenne esztétikus.

Ha olyan helyen sérül, vagy púposodik a parketta, ami a lerakás kezdetétől távol esik, az egymásba ékelt parkettákat csak úgy lehet megbontani, hogy a lerakással fordított sorrendben szedjük fel.

Parkettázás a kandalló előtt: sokszor fordul elő, hogy a kandalló előtt sérül a parketta a kipattanó égő parázstól. A kandalló előtti néhány m2-t ezért inkább járólappal javasoljuk lerakni.

                                 

Parketta lakkozása

 

             

Mielőtt elkezdenénk lakkozni a parkettát, egyenletesre kell csiszolni.

 A rések eltüntetésének módja, hogy a parkettaport összekeverjük műgyantával vagy  általában rozsliszttel és ezzel kell a tömítést (reibolást) elvégezni. Azonban, ha a  parketta már nagyon össze van száradva, lehetséges, hogy csak az újra lerakás segít.

Bővebben: Parketta lakkozása