Parketta felújítás / csiszolás

A felújítás természetesen a padló anyagától is függ, hiszen a keménységük és a bevonatuk eltérő. Egy biztos, az elhasználódott felületű padlók felújítására előbb-utóbb sort kell keríteni. Mikor aktuális a felújítás? A válasz e  kérdésre látszólag egyszerű; amikor már a padlófelület olyan kopott, hogy a tisztítása szinte észrevehetetlen,  a padló felülete pedig kopott, sérülésekkel tarkított, a bevonata pedig sok helyen a nyers  fáig lekopott. A szennyeződések ilyen esetekben mélyen beszívódhatnak a padló faanyagába, és csak felületének jelentős lemunkálásával állítható vissza az eredetit megközelítő tiszta állapot.

Minden felújítható fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget kell teljesen eltávolítani. Ezt csak padlócsiszoló géppel lehet  elvégezni. A padlók felületéről olyan vastag réteget célszerű lekoptatni, hogy  tiszta, sima és sérülésmentessé váljon.A lecsiszolt anyagvastagság ugyanis befolyásolja a további felújítások lehetőségét. Míg a tömör parkettát  ideális esetben akár ötször is fel lehet csiszolni, addig a szalagparketta 3,8-5 mm vastag ún.koptató keményfa felső rétegét csak egy-kétszer lehet így felújítani. Ehhez általában síkcsiszoló tárcsás gép szükséges.

A padló tapasszal kitöltött réseket finom csiszolás során szokás szintbe koptatni. A fenyőfa hajópadlóknál viszont az egyenetlen kopások, szálkásodás miatt ajánlatos nagyoló csiszoláskor több kisebb fogásban eltüntetni az egyenetlenségeket,  mert a lágyabb anyagból könnyű jelentősebb réteget lecsiszolni.

                                    Parkettacsiszolás                      Parkettacsiszolás