Parketta lakkozása

A teljesen simára és nyers fáig letisztított fapadlót alaposan portalanítani kell. A felületbevonást csak a por leülepedése és felporszívózása után lehet elkezdeni. A nyers fafelületre általában valamilyen erősen kopásálló lakkot szokás felteríteni. 

                                             

Ezek többnyire egy komponensű, vizes bázisú bevonó anyagok, bár akad közöttük néhány egy- és  kétkomponensű oldószeres parkettalakk is. Bevonatuk selymes, vagy fényes, kellő védelmet szinte mindegyik 3 rétegben felhordva biztosít a padlónak.

A lakkok általában ecsettel vagy lakkhengerrel hordhatók fel, és a rétegek között előnyös a finom felületi  csiszolás is, ami a rétegek tapadását erősíti. Kiválasztásukhoz érdemes előzetesen tájékozódni a különféle gyártmányok tekintetében, használatukhoz pedig szigorúan be kell tartani a gyártó előírásait.

A lakk felhordása mindig az ajtó felé haladva történjen, a rétegek közti idők betartása mellett. A kész lakkbevonatot a teljes kikeményedés miatt pár nap után lehet teljesen igénybe venni. A karbantartó felületi ápolásokat pedig 2-3 havonta ajánlott megejteni, hogy a felület hosszú éveken keresztül újszerű állapotú maradjon.

                                                                           

 

                                                                   

                                                                       előtte                                                                                 utána