Csery Parkett

Hányszor csiszoljuk és lakkozzuk a parkettát?

A parketta állapotától függően van durva-, középfinom- és finomcsiszolás. Esetenként polírozzuk is a padlót, de a hézagtömítés után ismételt finomcsiszolásra van szükség. Ha új, kezeletlen fapadlót rakunk, akkor általában a csiszolni való is kevesebb. Kaphatóak gyárilag felületkezelt fapadlók is, ezeknél nincs szükség sem csiszolásra, sem polírozásra, hiszen a felülete gyárilag van kezelve. 

Javarészt vízbázisú lakkokkal dolgozunk, mert fejletebbek, mint az oldószeres lakkok. A vízbázisú lakkoknál megkülönböztetünk alapozó és fedőlakkokat. Mindegyiket általában két rétegben kenjük fel. A lakkozás rétegszáma függ a fa fajtájától. Léteznek puha, félkemény és kemény fák. Ezek között is megkülönböztetünk puhább vagy tömörebb rostszerkezetű fafajtákat. A puhább vagy lazább rostszerkezetű fafajták több lakkot szívnak be. Ilyenkor szükség lehet plusz alapozó vagy fedőlakk rétegre.

A két komponensű vízbázisú lakkokat erősebb igénybevételnek kitett felületekre használjuk, pl: tornatermek, múzeumok fapadlóihoz.